Lugares de interés

Llimiana i rodalies.

 Romànic Català.

Està representat per L’església de Santa Maria de Llimiana, la més gran i espectacular del Pirineu, també tenim Sant Andreu de Llimiana, capella situada a la Serra de Llimiana amb dos absis bessons.

A la comarca tenim d’altres exemples del Romànic Català com Santa Maria de Mur, Santa Maria de Covet i Sant Esteve d’Abella de la Conca.

 Coves.

Al terme municipal de Llimiana, tenim diferentes coves.

Cova dels Muricecs. És la més visitada del Montsec, de fàcil accés.

Forat de l’Or. Font intermitent d’aigua vora la carretera, al congost de Terradets.

Cova Negra. Esporàdicament es fan concerts, fins a trescentes persones de capacitat.

Forat del Gel. Té 200 metres de longitud i 60 de desnivell.

Castells.

La ruta dels castells de frontera del Pallars Jussà ofereix 4 possibilitats.

Castell de Mur. Del segle XI, a 100 metres de l’església de Santa María de Mur.

Castell de Sant Gervàs.

Castell de Llordà.

Castell d’Orcau.

 Embassaments.

El riu Noguera Pallaresa té 3 embassaments a prop de Llimiana.

Terradets. El més petit i bucòlic, important zona de nidificació d’aus.

Sant Antoni. El primer que es va construir a la Península.

Camarasa. Imponent canó creat pel riu, és el més sinuós.

En tots ells s’hi poden fer activitats aquàtiques (Esquí, motos, canoes,…)

 Congostos.

El congost de Terradets talla el Montsec perquè el riu Noguera Pallaresa el pugui travessar, important zona d’escalada en les seves parets verticals.

El congost de Mont-Rebei ofereix pas al riu Noguera Ribagorçana, és l’únic congost verge de Catalunya, només hi ha un camí excavat a la roca.

 Parc Astronòmic del Montsec.

L’Observatori del Montsec és el més gran de Catalunya, construït el 2009 al Montsec per l’absència de contaminació lumínica i atmosfèrica.

El Centre d’Observació de l’Univers, situat a Àger té un planetari  digital multimèdia, únic en el món, amb una cúpula de 12 metres en el que es pot recrear el cel de qualsevol época, també es pot obrir la seva cúpula i observar en directe el cel del Montsec.

 Parc Cretàci-Museu de la Conca Dellà.

El poble d’Isona acull aquest museu, que ens acosta a l’época dels dinosaures, als Estanys de Basturs hi ha un jaciment d’ous de dinosaures, i un d’icnites a la Posa..

 Serra de Boumort.

Forma part de la Reserva Nacional de Caça de Boumort i com a tal té una gran riquesa faunística d’herbívors (cérvols, isards, cabirols, daines…), carnívors (guineu, teixó, marta, mustela…) i d’ocells (voltors, falcons pelegrins, àligues daurades, trencalossos…)

 Ruta dels Voltors.

És un recorregut de 31 Km. Que sortint del Pont d’Orrit, ens porta a la Torre de Tamúrcia on hi ha el Casal dels Voltors, amb informació i càmeres situades als millors indrets per observar els voltors.

 Tren dels llacs.

Línia de tren de Lleida a La Pobla de Segur, la estació de Llimiana, és a la carretera C-13 al costat del poble de Cellers, aquesta ruta travessa 4 llacs, Sant Llorenç de Montgai, Camarasa, Terradets i Sant Antoni.

Disseny web: COOL WEB DESIGN