Llimiana, origen i situació.

La vila i municipi de Llimiana se situa al sud de la comarca del Pallars Jussà, entre el Montsec de Rúbies, la Conca de Tremp i la serra de Sant Gervàs.

Té un enclavament de 3,52 km², apartat de la resta del terme municipal, els Obacs de Llimiana, situat entre Gavet de la Conca i Isona i Conca Dellà (nord-est). És un dels pocs termes municipals pallaresos que no han sofert remodelacions als anys 70: ni s’ha agrupat a cap altre municipi, ni se li n’ha agregat cap.

El municipi modern de Llimiana fou creat a partir del desenrotllament de les disposicions de la Constitució de Cadis, l’any 1812. D’ençà aleshores, aquest terme municipal no ha sofert cap mena de canvi.

Com afirma Joan Coromines, el nom d’aquesta vila està documentat des d’abans del 893, Limignana, Limyana, Liminiana, etcètera, són formes derivades d’un nom propi llatí en femení, possiblement perquè era una forma adjectiva a villa, tot i que s’ometés dels documents aquest primer mot, Així, “Llimiana” voldria dir “la vil·la pertanyent a la família dels limians”, o “de la família Límia”.

,

No comments yet.

Deja una respuesta

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Disseny web: COOL WEB DESIGN